Τα εσώρουχα μπορούν να πλήξουν την ανδρική γονιμότητα; Μελέτη Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι ούτε το κάπνισμα, ούτε το αλκοόλ, αλλά ούτε και η παχυσαρκία επηρέαζαν το ανδρικό σπέρμα. Το μόνο που το επηρέαζε ήταν τα στενά εσώρουχα!

Η μελέτη που είχε στόχο να εντοπίσει τις αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας και έτσι οι ερευνητές εξέτασαν κα σύγκριναν ως προς τον τρόπο ζωής τους 939 άνδρες με φτωχή ποιότητα σπέρματος και 1.310 άνδρες με φυσιολογικό σπέρμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαφορά στον αριθμό των κινούμενων σπερματοζωαρίων, ανάμεσα στους ασθενείς που δεν κάπνισαν ποτέ και σε αυτούς που έκαναν 20 τσιγάρα την ημέρα ήταν πολύ μικρή. Παράλληλα πολύ λίγα ήταν τα στοιχεία που έδειχναν ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η περιστασιακή χρήση ουσιών επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος. Οι κατευθυντήριες οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενθαρρύνουν τους ιατρούς να προειδοποιούν τους άνδρες για την επίδραση του καπνίσματος, του αλκοόλ και της περιστασιακής χρήσης ουσιών στο σπέρμα τους.