Μία εξαιρετική ομιλία, σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία, έστειλε ο Μπομπ Ντίλαν, προκειμένου να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση εξάλλου για την παραλαβή του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία, αλλά και του χρηματικού επάθλου των 800.000 και πλέον ευρώ που το συνοδεύουν, είναι ο κάθε νικητής να αποστείλει επιστολή, στην περίπτωση που δεν παρευρεθεί τη βραδιά της απονομής.

«Η ομιλία είναι εξαιρετική και, όπως αναμέναμε, γλαφυρή. Αφού απέστειλε την ομιλία, η περιπέτεια Ντίλαν πλησιάζει στο τέλος της», σχολίασε η Σάρα Ντάνιους γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας στον ιστότοπό της.

Ο Ντίλαν, κατά κόσμον Άλαν Ζίμερμαν, 75 ετών, είχε στη διάθεσή του έξι μήνες μετά την τελετή απονομής του Νόμπελ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, για να παραδώσει την ομιλία του στην Ακαδημία.

«Όταν τιμήθηκα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας αναρωτήθηκα ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ των τραγουδιών μου και της λογοτεχνίας. Ήθελα να το σκεφτώ και να εντοπίσω τη σύνδεση. Εδώ θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου», γράφει στην ομιλία του ο Ντίλαν, ο οποίος αναφέρεται σε πολλούς από τους λογοτέχνες που τον έχουν εμπνεύσει, από τον Θερβάντες και τον Σαίξπηρ ως τον Χέρμαν Μέλβιλ.